Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Kurczak z makaronem i pepperoni z szybkowara
-
Porcje:
3
-
-
Czas całkowity:
20 minut
-
Czas przygotowywania składników:
10 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
szybkowar
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0.5 łyżeczki suszonych płatków chilli
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 szklanki makaronu farfalle (najlepiej pełnoziarnisty)
- 50 g kiełbasy pepperoni
- 100 g żółtego sera (cheddar, gouda)
- 30 g rukoli (lub kapusty chińskiej)
Wykonanie:
1.
Do szybkowara przenieś puszkę pomidorów z zalewą, koncentrat pomidorowy, suszone przyprawy i rozgnieciony czosnek. Zamieszaj. Na to wyłóż piersi kurczaka pokrojone w kostkę o boku 2-3cm. Na to połóż papryki pokrojone w długie paski, następnie cebulę pokrojoną w cienkie plastry. Na to połóż makaron. Zalej jedną szklanką wody. Na makaronie, tak jak na pizzy, ułóż plasterki pepperoni i lekko przyciśnij.
2.
Garnek zamknij, ustaw na 15 psi, poziom 2 i gdy ciśnienie zostanie osiągnięte gotuj przez 5 minut. Garnek otwórz szybką metodą, najlepiej polewając brzeg pokrywki wodą do czasu aż ciśnienie spadnie. Wtedy ostrożnie otwórz garnek.
3.
Do garnka dodaj grubo starty ser i zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z rukolą lub grubo poszatkowaną kapustą chińską. Natychmiast podawaj.
Przepis dodano 30 października 2013
Skomentuj pierwszy!