Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Kurczak z makaronem i pepperoni z szybkowara

Jednogarnkowy obiad z szybkowara. Smaczny, prosty i super szybki.

Kurczak z makaronem i pepperoni z szybkowara
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    3

    • Posiłek:

      obiad

    • Czas całkowity:

      20 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    szybkowar

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0.5 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki makaronu farfalle (najlepiej pełnoziarnisty)
  • 50 g kiełbasy pepperoni
  • 100 g żółtego sera (cheddar, gouda)
  • 30 g rukoli (lub kapusty chińskiej)

Wykonanie:

1.

Do szybkowara przenieś puszkę pomidorów z zalewą, koncentrat pomidorowy, suszone przyprawy i rozgnieciony czosnek. Zamieszaj. Na to wyłóż piersi kurczaka pokrojone w kostkę o boku 2-3cm. Na to połóż papryki pokrojone w długie paski, następnie cebulę pokrojoną w cienkie plastry. Na to połóż makaron. Zalej jedną szklanką wody. Na makaronie, tak jak na pizzy, ułóż plasterki pepperoni i lekko przyciśnij.

2.

Garnek zamknij, ustaw na 15 psi, poziom 2 i gdy ciśnienie zostanie osiągnięte gotuj przez 5 minut. Garnek otwórz szybką metodą, najlepiej polewając brzeg pokrywki wodą do czasu aż ciśnienie spadnie. Wtedy ostrożnie otwórz garnek.

3.

Do garnka dodaj grubo starty ser i zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z rukolą lub grubo poszatkowaną kapustą chińską. Natychmiast podawaj.

Przepis dodano 30 października 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane