Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Placki jaglane z jabłkiem

Bardzo smaczne racuszki jaglane ze startym jabłkiem podane na słodko.

Placki jaglane z jabłkiem
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      kolacja

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      40 minut

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • kilka łyżek oleju do smażenia (a najlepiej masła)
  • 2 łyżki ulubionego syropu (klonowy, z agawy, miód lub cukier puder)

Wykonanie:

1.

Jabłko obrać i pokroić na ćwiartki. Zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze na małe kawałki.

2.

W malakserze rozdrobnić lub łyżka wymieszać ugotowaną kaszę, jajko, jabłko. Dodać mąkę i przyprawy.

3.

Do masy dodać taką ilość wody, żeby dostać ciasto o konsystencji gęstej śmietany (około pół szklanki).

4.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Na patelnię nakładać po jednej dużej łyżce ciasta. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, do czasu aż placki będą złocisto brązowe.

5.

Placki odkładać na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

6.

Placki podawać z odrobiną czegoś słodkiego: posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym, syropem z agawy lub miodem.

Źródło inspiracji:

www.dziecisawazne.pl

Przepis dodano 7 lipca 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane