Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Placki jaglane z jabłkiem
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
40 minut
-
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jabłko
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- kilka łyżek oleju do smażenia (a najlepiej masła)
- 2 łyżki ulubionego syropu (klonowy, z agawy, miód lub cukier puder)
Wykonanie:
1.
Jabłko obrać i pokroić na ćwiartki. Zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze na małe kawałki.
2.
W malakserze rozdrobnić lub łyżka wymieszać ugotowaną kaszę, jajko, jabłko. Dodać mąkę i przyprawy.
3.
Do masy dodać taką ilość wody, żeby dostać ciasto o konsystencji gęstej śmietany (około pół szklanki).
4.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Na patelnię nakładać po jednej dużej łyżce ciasta. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, do czasu aż placki będą złocisto brązowe.
5.
Placki odkładać na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
6.
Placki podawać z odrobiną czegoś słodkiego: posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym, syropem z agawy lub miodem.
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 7 lipca 2014
Skomentuj pierwszy!