Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Słodkie ziemniaki z pastą tuńczykową
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
Przyda się szybkowar, ale nie jest konieczny
Składniki:
- 2 słodkie ziemniaki (bataty)
- 185 g tuńczyka z puszki (może być z zalewy lub oleju)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 0.5 czerwonej cebuli
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej (opcjonalnie, w wersji łagodnej)
- 0.5 świeżej czerwonej papryki chilli (opcjonalnie, w wersji na ostro)
- 2 gałązki natki pietruszki (lub świeżej kolendry)
- 70 g rukoli (lub innych świeżych liści sałat)
- 3 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
1.
Ziemniaki dokładnie umyć. Ugotować do miękkości. W szybkowarze należy gotować na parze przez około 6-7 minut na poziomie 2/15 psi/1bar/100 kPa.
2.
Przygotować pastę z tuńczyka: rybę odlać z zalewy. Dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz 2-3 łyżki jogurtu. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. W wersji na łagodno dodać kukurydzę konserwową, w wersji na ostro trochę drobno posiekanego chilli. Dodać trochę posiekanej pietruszki lub kolendry.
3.
Zieloną sałatę polać odrobiną oliwy. Nałożyć na talerze. Obok położyć po ziemniaku przekrojonym na pół. Na ziemniaka nałożyć pastę rybną. Skropić sokiem z cytryny.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 14 grudnia 2014
Skomentuj pierwszy!