Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Słodkie ziemniaki z pastą tuńczykową

Wyjątkowo zdrowy, szybki i prosty lekki obiad. Powinien smakować wszystkim dzieciom.

Słodkie ziemniaki z pastą tuńczykową
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      lunch

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    Przyda się szybkowar, ale nie jest konieczny

Składniki:

  • 2 słodkie ziemniaki (bataty)
  • 185 g tuńczyka z puszki (może być z zalewy lub oleju)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 0.5 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej (opcjonalnie, w wersji łagodnej)
  • 0.5 świeżej czerwonej papryki chilli (opcjonalnie, w wersji na ostro)
  • 2 gałązki natki pietruszki (lub świeżej kolendry)
  • 70 g rukoli (lub innych świeżych liści sałat)
  • 3 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

1.

Ziemniaki dokładnie umyć. Ugotować do miękkości. W szybkowarze należy gotować na parze przez około 6-7 minut na poziomie 2/15 psi/1bar/100 kPa.

2.

Przygotować pastę z tuńczyka: rybę odlać z zalewy. Dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz 2-3 łyżki jogurtu. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. W wersji na łagodno dodać kukurydzę konserwową, w wersji na ostro trochę drobno posiekanego chilli. Dodać trochę posiekanej pietruszki lub kolendry.

3.

Zieloną sałatę polać odrobiną oliwy. Nałożyć na talerze. Obok położyć po ziemniaku przekrojonym na pół. Na ziemniaka nałożyć pastę rybną. Skropić sokiem z cytryny.

Dodatkowe uwagi:

W wersji dla zapracowanych lub leniwych: pasty nie trzeba wcześniej przygotowywać. Na ziemniaki wystarczy kolejno nakładać po dużej łyżce tuńczyka, jogurtu, a na to plasterek cebuli. Posolić i popieprzyć na talerzu. Pycha :)

Przepis dodano 14 grudnia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane