Ostatnio oglądane

F_9_1301249333.jpg

Piotr

Włoski sos pomidorowy

Banalnie prosty i rewelacyjny sos, który można wykorzystać do pizzy, makaronu, lasagne albo jako bazę pod inne dania.

Włoski sos pomidorowy

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      sosy

    • Kuchnia:

      włoska

    • Czas całkowity:

      35 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      5 minut

    • Czas gotowania:

      30 minut

Składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki świeżej bazylii
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta soli

Wykonanie:

1.

Na patelni rozgrzej oliwę. Przeciśnij czosnek przez praskę i chwilę podsmaż. Dodaj pomidory i przyprawy. Wszystko razem wymieszaj.

2.

Odparuj nadmiar wody gotując sos na małym ogniu (na naszej płycie indukcyjnej, na 3-ce) przez 30 min.

3.

Gotowy sos można zmiksować blenderem, żeby poprawić konsystencję.

Przepis dodano 19 stycznia 2015

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane