Zaloguj się żeby móc ocenić.
AlaCarte
Kulki mięsne po grecku
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
1 godzina 15 minut
-
Składniki:
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki świeżej mięty
- szczypta mielonej gałki muszkatałowej
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 oberżyna
- 75 ml wywaru z kurczaka
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 5 łyżek czarnych oliwek
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1.5 szklanki ryżu (opcjonalnie, jako dodatek)
- 2 łyżki oliwy
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- 0.25 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
1.
W robocie kuchennym rozdrobnić cebulę, czosnek i liście mięty. Dodać do mięsa mielonego wraz ze szczyptą gałki muszkatałowej i jajkiem. Posolić i popieprzyć według upodobań. Masę dokładnie wymieszać. Mokrymi rękoma formować nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli czas na to pozwala, dobrze jest wstawić kulki do lodówki na 30 minut lub maksimum jeden dzień.
2.
Ryż ugotować i trzymać w cieple.
3.
W dużym rondlu rozgrzać odrobinę oliwy. Obsmażyć kulki mięsne z każdej strony. Wyjąć z rondla. Oberżynę pokroić w kostkę 1-2cm i wrzucić do rondla. Smażyć aż zmięknie. Dodać puszkę pomidorów razem z zalewą, bulion, ocet winny, oregano, cynamon i oliwki. Zagotować i zamieszać. Wrzucić z powrotem kulki mięsne. Przykryć garnek i dusić przez 45 minut. Doprawić według upodobań.
4.
Podawać kulki wraz z sosem, polane jogurtem greckim. Można posypać szczypiorkiem lub pietruszką. Do tego podawać ryż.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 22 marca 2013
Skomentuj pierwszy!