Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Kulki mięsne po grecku

Kuleczki z mięsa mielonego ugotowane w sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami i oberżyną, a na końcu skropione jogurtem. Smaczne danie w klimacie greckim.

Kulki mięsne po grecku
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      grecka

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      1 godzina 15 minut

Składniki:

  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • szczypta mielonej gałki muszkatałowej
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 oberżyna
  • 75 ml wywaru z kurczaka
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 5 łyżek czarnych oliwek
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1.5 szklanki ryżu (opcjonalnie, jako dodatek)
  • 2 łyżki oliwy
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 0.25 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

1.

W robocie kuchennym rozdrobnić cebulę, czosnek i liście mięty. Dodać do mięsa mielonego wraz ze szczyptą gałki muszkatałowej i jajkiem. Posolić i popieprzyć według upodobań. Masę dokładnie wymieszać. Mokrymi rękoma formować nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli czas na to pozwala, dobrze jest wstawić kulki do lodówki na 30 minut lub maksimum jeden dzień.

2.

Ryż ugotować i trzymać w cieple.

3.

W dużym rondlu rozgrzać odrobinę oliwy. Obsmażyć kulki mięsne z każdej strony. Wyjąć z rondla. Oberżynę pokroić w kostkę 1-2cm i wrzucić do rondla. Smażyć aż zmięknie. Dodać puszkę pomidorów razem z zalewą, bulion, ocet winny, oregano, cynamon i oliwki. Zagotować i zamieszać. Wrzucić z powrotem kulki mięsne. Przykryć garnek i dusić przez 45 minut. Doprawić według upodobań.

4.

Podawać kulki wraz z sosem, polane jogurtem greckim. Można posypać szczypiorkiem lub pietruszką. Do tego podawać ryż.

Dodatkowe uwagi:

Jeśli pozostanie kilka kulek, to można je przekroić na pół i włożyć w bułkę lub chlebek pita, dodać liście sałaty, polać sosem jogurtowym, można dodać chilli. I mamy pyszną przekąskę.

Przepis dodano 22 marca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane