Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Oberżyna w panierce

Bakłażana pokroić na plasterki, obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Pychotka. Można do tego dorobić dip jogurtowo-czosnkowy, ale są też duże szanse, że zjesz prosto z patelni. Placki powinny smakować dzieciom.

Oberżyna w panierce
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      przystawka

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 oberżyna
  • 0.5 szklanki bułki tartej
  • kilka łyżek oleju
  • 1 jajko

Wykonanie:

1.

Oberżynę pokroić na plasterki o grubości między 0.5-1 cm. Można posypać odrobiną soli i oregano. Na jednym talerzyku rozbełtać jajko, na drugi wysypać bułkę tartą. Każdy plasterek obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć kilka minut na średnim ogniu z obu stron, do czasu aż panierka będzie złoto-brązowa, a warzywo miękkie w środku. Przy smażeniu uważać, zeby nie dodać zbyt dużo oleju, bo bakłażan bardzo dobrze chłonie tłuszcz. Po usmażeniu warto placki położyć na papierowych ręcznikach, żeby trochę tego tłuszczu oddały. Podawać na ciepło.

Przepis dodano 26 lipca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane