Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Oberżyna w panierce
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Składniki:
- 1 łyżeczka oregano
- 1 oberżyna
- 0.5 szklanki bułki tartej
- kilka łyżek oleju
- 1 jajko
Wykonanie:
1.
Oberżynę pokroić na plasterki o grubości między 0.5-1 cm. Można posypać odrobiną soli i oregano. Na jednym talerzyku rozbełtać jajko, na drugi wysypać bułkę tartą. Każdy plasterek obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć kilka minut na średnim ogniu z obu stron, do czasu aż panierka będzie złoto-brązowa, a warzywo miękkie w środku. Przy smażeniu uważać, zeby nie dodać zbyt dużo oleju, bo bakłażan bardzo dobrze chłonie tłuszcz. Po usmażeniu warto placki położyć na papierowych ręcznikach, żeby trochę tego tłuszczu oddały. Podawać na ciepło.
Przepis dodano 26 lipca 2013
Skomentuj pierwszy!