Zaloguj się żeby móc ocenić.
AlaCarte
Ryż na mleku czyli pudding rice
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
35 minut
-
Składniki:
- 1200 ml mleka
- 132 g ryżu krótkoziarnistego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
1.
Mleko i ryż (około 3/4 szklanki) zagotować. Zamieszać.
2.
Zmniejszyć ogień i gotować przez 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Trzeba pilnować, żeby ryż się nie przykleił do dna garnka.
3.
Gdy ryż już jest miękki, dodać cukier według uznania, wanilię oraz szczyptę cynamonu. Ja nie przepadam za cynamonem, ale taka bardzo mała szczypta dodaje aromatu. Można więcej oczywiście, jak kto lubi.
4.
Gotować jeszcze około 5 minut, aż ryż sie zagęści.
5.
Można podawać na ciepło, ale może też postać w lodówce i być serwowany na zimno.
Przepis dodano 17 kwietnia 2011
Skomentuj pierwszy!