Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Ryż na mleku czyli pudding rice

Krótkoziarinsty ryż gotowany w mleku, z dodatkiem cukru i wanilii. Jest to przepis po który sięgam zawsze, gdy zostaje mi sporo mleka tuż przed końcem daty ważności.

Ryż na mleku czyli pudding rice
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      małe co nieco

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      35 minut

Składniki:

  • 1200 ml mleka
  • 132 g ryżu krótkoziarnistego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

1.

Mleko i ryż (około 3/4 szklanki) zagotować. Zamieszać.

2.

Zmniejszyć ogień i gotować przez 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Trzeba pilnować, żeby ryż się nie przykleił do dna garnka.

3.

Gdy ryż już jest miękki, dodać cukier według uznania, wanilię oraz szczyptę cynamonu. Ja nie przepadam za cynamonem, ale taka bardzo mała szczypta dodaje aromatu. Można więcej oczywiście, jak kto lubi.

4.

Gotować jeszcze około 5 minut, aż ryż sie zagęści.

5.

Można podawać na ciepło, ale może też postać w lodówce i być serwowany na zimno.

Przepis dodano 17 kwietnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane